Водолази от спасителните екипи ще се гмурнат отново във водите на река

...
Водолази от спасителните екипи ще се гмурнат отново във водите на река
Коментари Харесай

Надеждата не угасва: Водолазите се връщат да търсят оцелели след срутването на моста в Балтимор

В одолази от избавителните екипи ще се гмурнат отново във водите на река Патапско в региона на пристанището на американския град Балтимор, щата Мериленд, където удар на товарния транспортен съд под сингапурски байрак " Дали " в един от пилоните на моста " Франсис Скот Кий " през вчерашния ден рано сутринта стана причина за сриването му, съобщи Ройтерс.

(*Във видеото: Прекратиха издирването на изчезналите след сруването на моста в Балтимор)

Пристанището на Балтимор, едно от най-натоварените на Източното крайбрежие на Съединени американски щати, беше затворено за неопределен срок заради случая, отбелязва Ройтерс.

Рухването на моста сътвори безпорядък в придвижването в града и целия регион.

Вчера вечерта издирването бе прекратено, като щатската полиция на Мериленд и локалното поделение на Бреговата защита оповестиха, че всевъзможни действия по издирването са станали невъзможни заради понижената видимост и все по-коварните течения, носещи парчета от опустошения мост.

" В 6 часа сутринта се надяваме водолазите още веднъж да могат да влязат във водата, с цел да извършат по-щателно проучване на региона. Ще създадем всичко допустимо, с цел да намерим шестимата, които са в неопределеност ", съобщи нощес полковникът от щатската полиция Роланд Бътлър, представен от Ройтерс.

" Не имаме вяра, че ще открием жив някого от шестимата ", добави контраадмирал Шанън Гилрет, шеф на Пети окръг на Бреговата защита на Съединени американски щати. Ройтерс напомня, че спасителите са извадили двама души живи от водата през вчерашния ден.

Сред хората, паднали от моста по време на конфликта и намиращи се в неопределеност, има жители на Мексико, Гватемала и Салвадор съгласно информация от мексиканското посолство във Вашингтон. Губернаторът на Мериленд Уес Мур съобщи във връзка случая, че не е известно да е имало нередности по структурата на моста " Франсис Скот Кий " и увери, че всички условия по сигурност са били спазени.

Ударът на кораба в пилона на моста насочи вниманието към сигурността на кораба " Дали ", който е поемал от пристанището на Балтимор към Шри Ланка, показва Ройтерс. Същият транспортен съд бе забъркан в случай в пристанището на белгийския град Антверпен през 2016 година, когато се удари в пристан, до момента в който се опитваше да излезе от терминала за контейнеровози в Северно море.

При ревизия през 2023 година, осъществена в Чили, е бил открит проблем в " задвижването и помощните машини " на този кораб. Морската и пристанищна администрация на Сингапур съобщи, че той е минал две обособени инспекции в задгранично пристанище през юни и септември 2023 година От там прецизираха, че дефектно гориво е било изхвърлено преди отплаването на товарния транспортен съд след инспекцията през юни 2023 година

Министърът на превоза на Съединени американски щати Пийт Бутиджидж съобщи, че затварянето на пристанището на Балтимор ще има " огромно и дълготрайно влияние върху снабдяването ". То обработва повече автомобилни товари от което и да е друго пристанище в Съединени американски щати - през 2022 година там са минали над 750 000 автомобила, а контейнерните и насипни товари варират от захар до въглища, показва Ройтерс.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР